Загальний борг України за поставлений «Газпромом» газ досяг $5,296 млрд, заявив глава холдингу Олексій Міллер.

Він уточнив, що Україна імпортувала в червні 1,7 млрд кубометрів російського газу на $838 млн.

«Термін оплати за червень учора минув, грошей від «Нафтогазу України» ми знову не отримали. В результаті заборгованість України за постачання «Газпрому» з 1 по 16 червня в обсязі 1,7 млрд кубометрів газу становить $838 млн. Загальний борг досяг гігантської суми - $5,296 млрд. Всього несплаченими залишаються 11,535 млрд кубометрів російського газу. Це величезний обсяг, який можна порівняти з річним постачанням російського газу в Польщу. Небажання України в принципі платити за російський газ стає хронічним і ще раз показує, що переведення на передоплату, передбачене умовами контракту, був єдино правильним рішенням», - сказав глава «Газпрому».

За даними «Укратрансгазу», Україна імпортувала у червні 2 млрд куб. м газу. Імпорт газу в червні збільшився в 1,8 разу. Реверсне постачання в червні становило трохи більше 300 млн куб. м, російське - близько 1,7 млрд куб. м.

Таким чином, виходячи з ціни $385 за 1 тис. куб. м, борг української сторони за російський газ збільшився на $654,5 млн і становить $5,15 млрд.

За червневі постачання «Нафтогазу» може бути виставлений рахунок у розмірі приблизно $830 млн, а загальний борг України може перевищити $5,3 млрд з урахуванням цієї суми та поточної ціни «Газпрому», з якою «Нафтогаз» не згоден.

Нагадаємо, 16 червня ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Переговори щодо ціни газу перед цим пройшли безрезультатно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом