Верховна Рада України підтримала зміни до Податкового кодексу в частині встановлення оподаткування відсотків за депозитами з лінійною ставкою 15%.

За ухвалення законопроекту №4101а у другому читанні проголосувало 267 народних депутатів.

«Сьогодні у нас ситуація з оподаткуванням відсотків на депозити така, що у кожної людини, незалежно від того, яка сума депозитів і які в неї доходи, банк знімає 15% ПДФО. Потім, наприкінці року, людина бере довідку в банку і має здати декларацію в податкову, яка зробить перерахунок і одним скаже доплатити, а другим скаже, що вона буде їм винна», - зазначила, представляючи законопроект на розгляд парламенту, перший заступник голови Комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан.

Вона нагадала, що з 1 липня почала діяти норма 15-25% ПДФО з відсотків на депозити.

«Цим законопроектом передбачається зміна цієї системи. Проектом передбачається лінійна ставка оподаткування за депозитами - 15%, роялті та інвестиційного доходу - 15-17%, дивідендів - 5%», - сказала Продан.

Зокрема, запропонована лінійна ставка оподаткування пасивних доходів фізичних у вигляді відсотків -15%

- оподаткування роялті, інвестиційного прибутку та дивідендів повернуто в редакції ПКУ, чинній до 1 липня 2014 року, за якою такі доходи оподатковуються за ставками 15 (17%) і 5% відповідно;

- для оподаткування інших пасивних доходів від розміщення капіталу також запроваджено єдину ставку - 15%.

- уточнено норми Податкового кодексу України щодо порядку проведення перерахунку податку на доходи фізичних осіб при достроковому розірванні договору вкладу (депозиту) та здійснення у зв'язку з цим перерахунку доходу у вигляді відсотків.

- законопроект доповнено змінами до Бюджетного Кодексу України, згідно з якими податок з доходів у вигляді відсотків, нарахованих на поточні, вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб, відкриті в банках або кредитних спілках, зараховуватиметься до Державного бюджету України.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1878