Введення податку на доходи з депозитів може мати негативні наслідки, оскільки він починає діяти невчасно. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Податок з доходів за депозитами як мінімум невчасний. Істотних доходів до бюджету він не принесе, але спровокує негативне ставлення українців до банківської системи. Цей податок - помилка. Його можна вводити в стабільній економіці на стадії зростання. Економічний блок уряду зараз, м'яко кажучи, працює неадекватно ситуації», - сказав Новак.

Економіст зазначив, що в стадії падіння економіки не можна збільшувати податкове навантаження.

На уточнююче запитання, чи не спровокує це переведення депозитів в іноземну валюту, що послабить національну, Новак відповів: «Власне, про це я й кажу. Це підриває і без того ослаблену банківську систему. Це може спровокувати додатковий відтік депозитів. Це явно невчасно».

Нагадаємо, з 1 липня набув чинності Закон України про запобігання фінансовій катастрофі та створення умов для економічного зростання в Україні, яким, зокрема, запроваджується прогресивна шкала оподаткування пасивних доходів громадян з базовою ставкою 15%. Згідно із законом, до пасивних відносяться доходи у вигляді відсоткових платежів за банківськими вкладами та облігаціями, роялті та доходи від оренди майна. Оподатковуються доходи, які сумарно перевищують 20 тис. грн. Ставка 15% застосовується до доходів від 20 тис. грн до 236 тис. грн (204 прожиткові мінімуми), ставка 20% - до доходів до 1 млн грн (396 прожиткових мінімумів), 25% - до загальних пасивних доходів понад 1 млн грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258