Введення податку на доходи з депозитів є антисоціальним рішенням. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-голова Фонду держмайна, народний депутат V скликання Олександр Бондар.

«Вводити податок на депозити в період кризи банківської системи, повної недовіри до банків, стрибка курсу долара щодо гривні і такого складного економічного становища з точки зору економіки - повний абсурд. Такий податок жодного разу не вводився в історії незалежності України. Таке відчуття, що цим податком хочуть добити банківську систему», - сказав Бондар.

Також екс-голова Фонду держмайна вважає, що це позначиться на бажанні українських вкладників співпрацювати з вітчизняними банками.

«Але найголовніше, що нічого не робиться, щоб повернути вклади наших олігархів через офшорні зони, в першу чергу на Кіпрі, й обкласти хоч якимось податком. Цей податок, який прем'єр-міністр назвав соціальним, насправді антисоціальний. Ним оподаткували середній клас, який задекларував свої доходи і поклав гроші в банк. А олігархи, які розікрали країну і за кордоном поклали свої гроші, нічого державі не платять», - каже він.

«Якщо найближчим часом глава НБУ не наполягатиме на його скасуванні, то наслідки для вкладників і банків будуть катастрофічними. Надходження в бюджет будуть мізерними, а втратить банківська система та економіка набагато більше. Почнуться проблеми з поверненнями кредитів, потягнеться весь ланцюжок. Це неграмотне, некомпетентне рішення», - нагадав нардеп.

Нагадаємо, з 1 липня набув чинності Закон України про запобігання фінансовій катастрофі та створення умов для економічного зростання в Україні, яким, зокрема, запроваджується прогресивна шкала оподаткування пасивних доходів громадян з базовою ставкою 15%. Згідно із законом, до пасивних відносяться доходи у вигляді відсоткових платежів за банківськими вкладами та облігаціями, роялті та доходи від оренди майна. Оподатковуються доходи, які сумарно перевищують 20 тис. грн. Ставка 15% застосовується до доходів від 20 тис. грн до 236 тис. грн (204 прожиткові мінімуми), ставка 20% - до доходів до 1 млн грн (396 прожиткових мінімумів), 25% - до загальних пасивних доходів понад 1 млн грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278