Введення оподаткування доходів від депозитів вплине на банківську систему країни. Таку думку в коментарі Forum'у висловив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«У цього пункту закону (про введення оподаткування доходів за депозитами - Ред.) є позитивний і негативний боки. Позитивний: це нововведення покликане стабілізувати стан державних фінансів, покращити ліквідність системи держфінансів. Зараз лякає, що НБУ перевиконав план перерахувань до бюджету за перші 4 місяці 2014 року. Це може вказувати на наявність певних проблем у скарбниці. Вважається, що бюджет має на 60-70% складатися з доходів, отриманих державою від збору податків, тому їх необхідно підвищувати», - сказав Шапран.

Експерт зазначив, що, з іншого боку, податок на доходи від депозитів може вплинути на банківську систему.

«Оподаткування доходів від депозитів частково деформує ринок банківських депозитів. Деформується депозитний ринок. Вкладники намагаються врахувати ризики. Нагадаю, що за поточним положенням оподатковується той дохід, який перевищує приблизно 20 тис. грн на рік. Під цю норму потрапляють ті вкладники, які поклали на рік під ставку 20% суму близько 100 тис. грн. Якщо у людини 200-300 тис. грн, вона захоче депозит розбити, а значить, виникне питання диверсифікації. Впродовж півроку з моменту дії цього податку будуть деякі зміни в банківському секторі, загостриться конкуренція за великі депозити від 100 тис. грн», - пояснює аналітик.

«Цей податок не торкнеться вкладників, чиї депозити до 100 тис. грн. Але мінусом є те, що відбудеться деформація клієнтської бази банків, перерозподіл депозитної бази і посилення диверсифікації. Також можливий відтік депозитів. Вкладники можуть звернути увагу на банківські метали, казначейські зобов'язання та інші інструментарії для зберігання коштів. Не думаю, що відтік буде великим і системним. Але зараз відтік за депозитами триває, військові дії тривають, незрозуміла ситуація з ціною на газ, невідомі перспективи з гривнею до кінця року, немає посилів від НБУ щодо курсоутворення (в бюджеті було закладено курс 10,50 грн за долар, але він поки не дотримується). Це малює не дуже зрозумілу картину для вкладника», - зазначає експерт.

Нагадаємо, з 1 липня набув чинності Закон України про запобігання фінансовій катастрофі та створення умов для економічного зростання в Україні, яким, зокрема, запроваджується прогресивна шкала оподаткування пасивних доходів громадян з базовою ставкою 15%. Згідно із законом, до пасивних доходів відносяться доходи у вигляді відсоткових платежів за банківськими вкладами та облігаціями, роялті та доходи від оренди майна. Оподатковуються доходи, які сумарно перевищують 20 тис. грн. Ставка 15% застосовується до доходів від 20 тис. грн до 236 тис. грн (204 прожиткові мінімуми), ставка 20% - до доходів до 1 млн грн (396 прожиткових мінімумів), 25% - до загальних пасивних доходів понад 1 млн грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226