Розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 червня, яким НКРЕ рекомендується знизити тарифний коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 під час розрахунку «зеленого» тарифу призведе до того, що будувати нові сонячні електростанції в Україні стане економічно невигідно. Такий прогноз у коментарі Forum'у озвучив Дмитро Лукомський, виконавчий директор компанії «Рентхено», одного з провідних девелоперів сонячних електростанцій.

«Розпорядження Кабміну не містить економічного обґрунтування, чому НКРЕ пропонується знизити піковий коефіцієнт саме вдвічі, і як це позначиться на термінах окупності проектів. За нашими розрахунками, у разі зниження НКРЕ пікового коефіцієнта вдвічі, як пропонує Кабмін, будувати нові сонячні електростанції немає сенсу», - заявив Лукомський.

Він пояснив, що ця рекомендація Кабміну, у разі її реалізації НКРЕ, негативно позначиться на інвестиціях не тільки в сонячну енергетику, але і в Україну загалом.

«У всьому світі «зелений» тариф поступово знижується для нових електростанцій. Але для цього необхідний перехідний період, наприклад рік. Щоб розпочаті проекти встигли добудувати, а щодо нових проектів інвестори могли підрахувати, чи можна з таким тарифом будувати. Чинний «зелений» тариф відповідав тим економічним умовам та термінам окупності, які існували в Україні на момент ухвалення Закону «Про електроенергетику». Під ці правила гри зайшли інвестори, взяли кредити. І для них будь-які непередбачені зміни суттєво погіршать ситуацію», - вважає Лукомський.

Раніше Міненерговугілля вже робило спроби знизити «зелений» тариф для сонячних електростанцій. Після чого більше двох десятків компаній на ринку сонячної енергетики підготували і спрямували голові парламентського Комітету з ПЕК, міністру Міненерговугілля, голові НКРЕ листа про неприпустимість зменшення «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій. Гравці ринку акцентували увагу на тому, що на стадії розвитку своїх проектів вони залучали іноземні інвестиції, а також кредитні фінансові ресурси від ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, Фонду Чистих технологій, Глобального фонду кліматичного партнерства. За їхніми словами, будь-які зміни законодавства у цій сфері без обговорення з ринком можуть істотно погіршити взаємини з цими інститутами і вбити галузь.

При цьому, як зазначалося раніше в ЗМІ, Міненерговугілля в особі Юрія Продана готує свої ініціативи без обговорення з громадськістю, «тихо», і, тим самим, «може підставити підписанта - Арсенія Яценюка, як він свого часу це зробив з Юлією Тимошенко».

У свою чергу, старший юрист юридичної фірми «Астерс» Ярослав Петров зазначає, що це розпорядження Кабміну за своєю суттю носить рекомендаційний характер на адресу НКРЕ і не вплине на розмір «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом