Наприкінці минулого тижня Міністерство енергетики та вугільної промисловості спільно з керівництвом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» провели нараду з представниками найбільших промислових підприємств - споживачів газу. Про це пише газета «Капітал».

На нараді міністр енергетики Юрій Продан, його заступник Ігор Діденко та голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв наполягали на тому, щоб промспоживачі уклали контракти на постачання газу саме з «Нафтогазом», відмовившись від закупівель у приватних видобувних компаній та незалежних постачальників.

Як розповів один з учасників наради, який просив не називати його імені, аргументація чиновників була дуже простою: це тимчасовий захід, треба тугіше затягнути паски, а в умовах, коли «Нафтогаз» зазнає збитків від продажу газу за пільговими цінами населенню і теплокомуненерго, іншого виходу у них немає.

«Чиновники сказали, що нереально було знайти інше рішення», - розповів співрозмовник видання.

В. о. президента всеукраїнської громадської організації «Спілка учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін розповів, що в разі закупівлі газу у «Нафтогазу» промислові підприємства повинні внести 100 %-ву передоплату. «А в разі закупівлі газу у приватних постачальників багато промисловців користуються розстрочкою платежів. Вони платять протягом місяця або навіть за фактом постачання. І це було дуже зручно», - пояснив різницю між підходами державної та приватної компанії Бакулін.

За словами учасника наради, багато представників бізнесу кажуть, що знайти гроші на передоплату за газ (особливо тим компаніям, у яких великі обсяги споживання і значна частка газу в собівартості продукції) практично нереально. Однак на заяви споживачів про те, що вільних коштів на передоплату газу у них немає, представники Міненерговугілля і «Нафтогазу», за словами представника компанії, відреагували зустрічною пропозицією: «Вони сказали: йдіть в Ощадбанк і беріть кредити, ми чули, він усім дає кредити. Це викликало сміх у залі. Коли запитали, чому «Нафтогаз» сам не візьме кредит в Ощадбанку, була відповідь: ми вже набрали стільки, що нам не дають».

Представники газодобувних компаній запитали у чиновників, що їм робити у зв'язку з тим, що «Нафтогаз» відібрав у них найбільш платоспроможних споживачів. На це представники міністерства і «Нафтогазу» відповіли так: баланс газу на місяць становить 1,3 млрд куб. м, «Нафтогаз» взяв собі компанії, які споживають сумарно 0,7 млрд куб. м, решта 0,6 млрд споживають неплатоспроможні компанії, від яких «Нафтогаз» зазнає збитків - от і беріть їх собі. Разом із тим Бакулін зазначив, що приватні компанії не можуть постачати газ населенню і виробникам тепла, оскільки це суперечить закону «Про засади функціонування ринку природного газу».

Бакулін повідомив, що «Нафтогаз» уже розіслав промисловим підприємствам проекти договорів на постачання газу. Примітно, що в цих договорах є така норма: «Продавець («Нафтогаз») не несе відповідальності за недопостачання газу за цим договором у разі припинення/обмеження газопостачання згідно з чинним законодавством та умовами цього договору, а також в разі відсутності у продавця необхідних обсягів газу (зниження/припинення обсягів постачання газу з боку Російської Федерації)».

При цьому Бакулін зазначив, що ці проекти договорів не відповідають типовому договору гарантованого постачальника газу, яким є «Нафтогаз». Це свідчить про намір держкомпанії постачати газ за нерегульованим тарифом. У той же час уряд постановою № 596 не дозволяло «Нафтогазу» це робити.

Представник бізнесу зазначив, що якщо споживачі не підпишуть надіслані «Нафтогазом» договори, газу у них в грудні не буде. При цьому часу на роздуми і пошук грошей у них залишилося дуже мало: для складання балансу газу на грудень компанії повинні вже 25 листопада подати документи із зазначенням, у кого вони купуватимуть газ.

Нагадаємо, ще 7 листопада Кабмін ухвалив постанову № 596, в якій зобов'язав 90 найбільших промислових споживачів (серед них - підприємства теплової та електричної генерації) у період до 28 лютого 2015 р. закуповувати газ виключно у компанії «Нафтогаз». Приватні газовидобувні компанії, які втратили найбільш платоспроможних клієнтів, обурилися і зажадали скасувати постанову.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом