В Україні потрібно посилювати заходи з охорони мирних зібрань, щоб уникнути провокацій і вторгнення сторонніх осіб. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив експерт-поліціоніст Олег Мартиненко.

«Потрібно посилювати заходи безпеки на масових заходах, щоб уникнути неприємних інцидентів. Ми до цього не звикли, але будь-які з'їзди, форуми, тренінги потрібно охороняти. Мова йде не тільки про охорону готелю, де це проводиться, але й про приватну охоронну фірму. Можливо, потрібно буде вивести провокатора із залу або зупинити штурм, як було вчора», - сказав Мартиненко.

При цьому експерт висловив думку, що міліція повинна діяти в рамках закону, незалежно від того, хто цей закон порушує - активіст чи звичайна людина.

«Міліція повинна діяти за законом, незалежно від того, активіст це, напівкримінальне формування чи відвертий кримінал. Якщо людина заважає проведенню мирних зібрань - це відповідна стаття Кримінального та Адміністративного Кодексів. Якщо хтось порушує громадський порядок, то міліція повинна роз'яснити йому ситуацію, в разі опору застосувати заходи примусу та доставити у райвідділ. Там уже буде вирішуватися питання про заведення протоколу. Нічого нового робити не треба. Просто зараз у нас ця система не працює», - пояснив він.

Нагадаємо, що вчора невідомі люди у камуфляжній формі та в балаклавах намагалися потрапити на з'їзд профспілки освіти і науки України та висловити свої вимоги і претензії до його учасників.


За фактом подій біля готелю «Турист» у Києві міліція розпочала два кримінальні провадження. Зібрані відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування. Слідчим відділом Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві розпочато кримінальні провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство» і ч. 2 ст. 345 КК України «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу». Розпочато досудове слідство.

Крім того, віце-губернатор Дніпропетровської області Борис Філатов заявив, що «Правий сектор» почав займатися махновщиною».

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що активісти Майдану в найкоротші терміни повинні розблокувати будівлю державної прикордонної служби України в Києві, в іншому разі МВС зробить це силовим чином і притягне винних у дестабілізації роботи відомства до кримінальної відповідальності.

20 червня між активістами четвертої козацької сотні Майдану і спецпідрозділом міліції «Грифон» сталися сутички біля приміщення, де повинен був проходити позачергової 12-й З'їзд суддів України на вулиці Великій Васильківській, 55 у Києві. В ході сутичок міліцією був застосований сльозогінний газ.

Також активісти розгромили відділ Сбербанку Росії на вулиці Мазепи, 10.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47