Департамент соціальної політики Київської міської державної адміністрації готовий до посилення соціального захисту малозабезпечених громадян в умовах підвищення тарифів на комунальні послуги. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції, присвяченій питанню соціального захисту малозабезпечених киян в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, повідомив директор Департаменту соціальної політики Сергій Бичков.

За його словами, розроблено механізм компенсації й відповідне програмне забезпечення, і станом на кінець минулого тижня воно уже працює.

«Компенсація надається всім сім'ям, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищує величини прожиткового мінімуму для сім'ї. Середній розмір його становить приблизно 1190 гривень. Призначення компенсації здійснюється органами соціального захисту населення. Розмір компенсації розраховується як різниця між розміром плати за послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім'я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги», - роз'яснив Бичков.

Для того щоб отримати компенсацію, за словами чиновника, необхідно звернутися до органу соціального захисту з відповідною заявою й подати довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, а також довідку про доходи членів домогосподарства.

Однак Бичков звертає увагу споживачів на те, що субсидія і компенсація - це не одне і те саме. Компенсація нараховується у разі підвищення цін і тарифів на газ, теплопостачання та опалення, а субсидія - на утримання житла.

«Механізм компенсації відрізняється від механізму субсидії. Але вони між собою пов'язані. І в разі, якщо при підвищенні тарифів і цін на послуги з'являється право на субсидію, то превалює право субсидії. Але для того, щоб отримати компенсацію, і нову субсидію у разі підвищення цін та тарифів, необхідно звернутися із заявою в органи соцзахисту», - поінформував Бичков.

Як раніше повідомляв ForUm, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, встановила з 1 липня 2014 року тариф на централізоване водопостачання та водовідведення на рівні 6,22 грн/куб. м (з ПДВ), тоді як раніше він становив 3,18-3,50 грн/куб. м (залежно від термінів оплати).

Нацкомпослуг також підвищила тарифи на гаряче водопостачання для киян на 44-55%, тепло - на 48-58%.

Так, з 1 липня 2014 року мешканці столиці платитимуть за гаряче водопостачання 25,1 грн/куб. м (з ПДВ), тоді як раніше тариф становив 16,24-17,41 грн/куб. м (залежно від термінів оплати).

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

114