У ході імплементації положень Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Республіка Молдова не виключає можливості для позитивного врегулювання ситуації в Придністров'ї. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-конференції в Києві висловив надзвичайний і повноважний посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевіле.

«Ми впевнені в тому, що імплементація Угоди про асоціацію Республікою Молдова сприятиме створенню більш сприятливих умов для розвитку економіки, боротьби з корупцією, для поліпшення інвестиційного клімату, залучення іноземних інвестицій, може бути, навіть для створення більш сприятливої обстановки для вирішення придністровської проблеми. Враховуючи той факт, що представники Придністров'я як спостерігачі також беруть участь у переговорах щодо угоди про створення зони вільної торгівлі і не тільки. Вони знають, що це таке, вони також до цього готуються», - вважає Стевіле.

За його словами, нинішній торговельний режим для ЄС і Придністров'я буде збережено до 2016 року, що також може стимулювати процес врегулювання придністровського питання. Крім того, посол упевнений, що безвізовий режим з європейськими країнами також позитивно впливатиме на вирішення ситуації в придністровському регіоні.

Також, як зазначив Стевіле, подати заявку на членство в ЄС Молдова може вже у 2015 році.

«Можливо, вже наступного року Республіка Молдова подасть заявку на отримання повноправного членства в Європейському Союзі з таки розрахунком, щоб до 2020 року Республіка Молдова могла завершити переговори про отримання статусу повноправного члена ЄС», - вважає посол.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 квітня Євросоюз запровадив безвізовий режим з Молдовою.

Підписання Молдовою Угоди про асоціацію з Європейським Союзом призначено на 27 червня.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38