Необхідним є запровадження нового безпекового формату з гарантіями для України. Про це заявив Президент України Петро Порошенко в ході зустрічі з Міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

На початку зустрічі Глава держави подякував ФРН за допомогу і підтримку. «Спасибі за активну роль Німеччини в підтримці України у непростий для держави час», - сказав він.

Порошенко поінформував Штайнмайєра про хід реалізації мирного плану врегулювання ситуації на сході України. Зокрема, про оголошення режиму припинення вогню в Луганській та Донецькій областях.

На жаль, констатував Президент, фіксуються порушення режиму припинення вогню з протилежного боку. «Минулої вночі було зафіксовано ще 8 випадків, один військовослужбовець загинув, 7 поранено», - зазначив Глава держави.

Президент подякував Німеччині за підтримку вчорашніх висновків Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ щодо завершення першої фази Плану дій з візової лібералізації між Україною та ЄС. Він також звернувся з проханням допомогти в реалізації другої - імплементаційної фази для якнайшвидшого введення безвізового режиму з ЄС для українських громадян.

Сторони також обговорили необхідність запровадження нового формату безпеки, з дієвими гарантіями для України.

Порошенко запропонував розпочати роботу над спільними українсько-німецькими проектами на сході України, спрямованими на відновлення економіки регіону та створення нових робочих місць.

Глава МЗС Німеччини схвально оцінив друге засідання тристоронньої контактної групи в Донецьку і зазначив, що цей успіх став можливим завдяки роботі міністра закордонних справ Павла Клімкіна, другого президента України Леоніда Кучми, посла Росії Михайла Зурабова і спеціального представника Чинного голови ОБСЄ Хайді Тальявіні.

«Розмова про те, за яких передумов могло б настати перемир'я, за яких умов повстанці могли б скласти зброю і погодилися на роботу розширеної спостережної місії ОБСЄ, - само собою великий крок уперед», - підкреслив міністр.

Нагадаємо, в понеділок, 23 червня, у Донецькій обласній державній адміністрації відбулися багатосторонні переговори між представниками України, самопроголошених Донецької та Луганської народних республік і Російської Федерації.

Другий президент України Леонід Кучма, який бере участь у переговорах у Донецьку щодо врегулювання ситуації на сході країни, повідомив, що сторони змогли домовитися про припинення вогню до ранку 27 червня.

Заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий заявив, що українську сторону на переговорах у Донецьку 23 червня представляв тільки екс-президент Леонід Кучма.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом