Всі публічні акціонерні товариства, які обслуговують енергетичний комплекс Києва, потрібно націоналізувати і передати у власність столичної громади. Про це заявив директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко.

«Сьогодні 70% акцій «Київенерго» належать пану Ахметову. Таким чином, впливати на процес формування тарифів міська влада практично не може, а всі претензії жителі столиці висловлюють Київраді. Тому публічні акціонерні товариства необхідно націоналізувати і повернути у власність міста, - вважає Сергієнко.

З експертом погоджується і колишній міський голова, депутат Київради Олександр Омельченко.

«За останні сім років столиця втратила контрольні пакети акцій найважливіших підприємств: «Київгаз», «Київенерго», «Київводоканал», аеропорт «Жуляни»... Місту потрібно повернутися в законодавче поле 1999-2010 років, коли всі кошти, зароблені Києвом, залишалися в його розпорядженні», - сказав він.

Говорячи про зростання тарифів для населення, Омельченко заявив, що ця категорія послуг повинна відноситися «не до економічної, а до соціально справедливої»:

«70 відсотків жителів Києва живуть від зарплати до зарплати. Держава, плануючи середній рівень доходів населення і визначаючи мінімальний рівень заробітної плати, не має права піднімати тарифи настільки, щоб мова йшла лише про фізичне виживання населення, тому що це просто аморально. Ніхто не має права піднімати тарифи, наприклад, на тепло, якщо взимку температура батареї взимку не перевищує 60 градусів. А якщо це 40 градусів - споживач може не платити за цю послугу взагалі», - вважає Омельченко.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186