ЄС закликає Київ і Москву якнайшвидше врегулювати спірні газові питання. Про це йдеться у висновках Ради ЄС з питань закордонних справ, ухвалених сьогодні в Люксембурзі.

«Рада настійно закликає обидві сторони якомога швидше досягти угоди і підтримує Комісію в її зусиллях зі сприяння пошуку компромісного рішення», - наголошується в документі, повідомляє «УНІАН».

Рада ЄС зазначає, що майбутня угода є «важливою для стабілізації української економіки та для гарантування безпеки постачання і транзиту природного газу через територію України на основі прозорого режиму».

«У цьому контексті Рада наголошує на важливості продовження реформ в енергетичному секторі України», - зазначає ЄС.

Нагадаємо, українська урядова делегація 17 червня відбула до Європи для проведення переговорів з європейськими компаніями щодо організації реверсного постачання газу.

16 червня ВАТ «Газпром» перевів НАК «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Також «Газпром» зменшив постачання газу в Україну до нуля, але «Нафтогаз» продовжує транзит російського газу в Європу.

Крім того, компанія звернулася в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до «Нафтогаз україни» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол. У свою чергу «Нафтогаз» подав позов на «Газпром».

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» не виключає подання позову до арбітражного суду Стокгольма з метою перегляду чинного контракту з російським монополістом «Газпромом» щодо транзиту газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58