Учасники ринку альтернативних видів палива та енергетики стверджують, що Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу, 18 червня, прийняв розпорядження, яке навмисне не публікується на сайті уряду або в інших офіційних джерелах.

Йдеться про розпорядження Кабінету Міністрів «Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії», яким пропонується під час розрахунку «зеленого» тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС, знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01. Це автоматично зменшить величину гарантованого законом тарифу майже вдвічі, пише «Цензор.нет».

Зі слів учасників ринку, про прийняття документа випадково стало відомо після засідання парламентського комітету з ПЕК від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Улиди, який повідомив у кулуарах парламенту про те, що прем'єр-міністром України Яценюком підписаний зазначений документ. При цьому на порядку денному засідання Кабміну від 18 червня, оприлюдненому на офіційному веб-сайті уряду, зазначеного проекту розпорядження також немає.

На думку учасників галузі, це було зроблено навмисно, щоб не привертати уваги до явного порушення закону. «Звичайно, в Міненерговугілля чудово обізнані, що змінювати зазначений тариф можна тільки в законодавчому порядку. Але після того, як депутати профільного комітету відмовилися прийняти необґрунтовану пропозицію Міненерговугілля щодо зменшення зелених тарифів у Міненерговугілля вирішили все зробити «нишком», через Кабмін», - кажуть експерти.

Нагадаємо, раніше Асоціація учасників альтернативного виду палива закликала Кабмін, згідно зі ст.9 Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», оприлюднити зазначений проект з метою одержання зауважень та пропозицій. Однак цього зроблено не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245