Президент України Петро Порошенко не повинен підписувати ухвалений 19 червня Верховною Радою закон про правовий статус громадян, змушених залишити тимчасово окуповану АР Крим, а також території, де проводиться АТО, оскільки зміст документа та процедура його ухвалення не відповідають нормам законодавства й не відповідають сформованим реаліям.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявила представник уповноваженого ВР з прав людини Ірина Кушнір і керівники громадських та волонтерських організацій, що надають допомогу вимушеним переселенцям.

На думку Кушнір, окремі його положення обмежуватимуть права українських громадян на свободу пересування в межах України.

«Згідно із законопроектом, місця майбутніх розселень будуть визначатися спеціальним положенням Кабінету Міністрів України. Це, по суті, означає, що у громадян не буде права обрати собі місце проживання», - вважає Кушнір.

Керівник Центру громадянської просвіти «Альменда» Ольга Скрипник зазначила, що цим законом вводиться нове визначення «вимушений мігрант», а за міжнародними нормами, до цієї категорії відносяться й особи, які просять притулку за межами своєї країни.

«Ця обставина може призвести до серйозних юридичних наслідків і викличе нерозуміння з боку міжнародних структур, у тому числі, в плані отримання Україною гуманітарної допомоги. А ця допомога, судячи з розвитку ситуації на сході країни, нам дуже знадобиться», - вважає керівник Центру «Альменда».

У свою чергу координатор Мережі правових приймалень Криму Олександра Дворецька зазначила, що далі зволікати з впровадженням закону не можна, бо за офіційними даними, кількість переселенців уже перевищила 38 тисяч осіб, і продовжує зростати.

Нагадаємо, 19 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про правовий статус осіб, змушених залишити місця проживання у зв'язку з тимчасовою окупацією Автономної республіки Крим та міста Севастополя, а також у зв'язку з обставинами, пов'язаними з проведенням антитерористичної операції».

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом