Україна досі має приблизні оцінки людських втрат у Другій світовій війні.

До такого висновку, як повідомляє кореспондент Forum'у, дійшли учасники круглого столу «Втрати України в роки Другої світової війни: статистика, правда, міфи», в ході якого були розглянуті проблемні питання обліку втрат СРСР та України в роки війни.

Зокрема, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політрепресій Ярослав Жилкін нагадав, що у 1946 році Сталін назвав цифру в 7 млн загиблих громадян СРСР.

«Хрущовська відлига збільшила цю статистику до 20 млн, Перебудова, яка відкрила засекречені фонди, - до 26,6 млн. На сьогодні, за науково обґрунтованими оцінками, загальні втрати населення СРСР у 1941-1945 роках становлять не менш як 38,5 млн людей. Як бачимо, на об'єктивність оцінки впливало багато чинників, основним з яких була політична кон'юнктура», - сказав Жилкін.

Робота щодо встановлення точної кількості жертв серед українців ускладнюється сучасними політичними моментами - більшість архівів знаходяться на території РФ, і ці дані далеко не повні.

Як зазначили учасники круглого столу, в РФ дотримуються певних стереотипів в оцінці подій Другої світової війни. Зокрема, там немає статистики за такими категоріями загиблих як учасники визвольного руху, мобілізовані польовими військкоматами після звільнення окупованих територій, контингент виправно-трудових установ, де був великий відсоток розкуркулених українців, яким відбування строку замінили відправкою у штрафні роти.

Існує дуже приблизна цифра в 3 млн загиблих українців, що перебували у Червоній армії, втрати ж серед народного ополчення, партизанів і мирного населення невідомі.

У ході заходу було відзначено, що робота щодо встановлення кількості жертв серед українців має тривати в тому числі і для того, щоб уникнути повторення помилок минулого в сучасних реаліях.

Так, в умовах бойових дій, що розгорнулися на сході країни, немає чіткого обліку втрат, а солдати не мають елементарних особистих розпізнавальних знаків.

«Система державної соціально-правової координації захисту військовослужбовців та їхніх сімей перебуває на стадії зародження», - резюмував Жилкін.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

442