Кабінет Міністрів України схвалив законопроекти, які стосуються запровадження надзвичайного стану в енергетичному секторі та реформування української ГТС, спрямувавши їх на розгляд до ВРУ.

Про це після засідання уряду в коментарі журналістам повідомив міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак.

«Уряд схвалив їх. Вони уже зареєстровані у ВРУ. І зараз іде засідання Комітету ВРУ, де розглядаються обидва ці законопроекти»,- сказав він.

У той же час подробиць щодо того, що передбачається напрацьованими документами, Семерак не уточнив.

«Вони пов'язані з функціонуванням ГТС в особливий період. І прописуються всі нюанси функціонування ГТС саме у такий період. Він (законопроект щодо запровадження надзвичайного стану в енергетичному секторі - Ред.) не пов'язаний безпосередньо з особливим станом, як, приміром, оголошена АТО чи якийсь спеціальний статус або стан, які можуть бути оголошені відповідно до українського законодавства. Другий закон стосується реформування ГТС», - резюмував Семерак.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерству юстиції розробити законопроект про надзвичайний стан в енергетичній сфері.

Нагадаємо, в понеділок, 16 червня, ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Крім того, компанія звернулася в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол.

У свою чергу Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» подала позов на «Газпром».

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом