В Україні має бути не тільки скорочено список національних проектів, але і законодавчо визначено їхній статус.

До такого висновку, як повідомляє кореспондент Forum'у, дійшли учасники круглого столу, що відбувся в Національному інституті стратегічних досліджень

Програму реалізації нацпроектів в Україні розпочато в 2010 році, головною їхньою метою було залучення значних інвестицій.

На сьогодні таких проектів налічується 15, однак, почавши підбивати попередні підсумки, в інституті дійшли висновку про наявність низки проблем і суперечностей, які ставлять реалізацію проектів під сумнів.

Насамперед, йдеться про невиконання зобов'язань щодо фінансування цих проектів взятих на себе державою, по-друге, частина з них дублюють державні цільові програми. Крім того, існують проблеми з погодженням проектів з профільними міністерствами та органами місцевого самоврядування.

«Однак це не повинно стати підставою для згортання національного проектування. Аналіз світового досвіду свідчить про необхідність подальшого розвитку цього інституту на основі його управлінської ефективності», - вважає перший заступник директора Націнституту стратегічних досліджень, президент центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Крім того, на думку експерта, повинен бути переглянутий список нацпроектів, які вже діють, у бік зменшення їхньої кількості. Для цього необхідно визначити ті, які на сьогодні максимально відповідають новій економічній моделі України.

Проблеми з фінансуванням нацпроектів, які діють, порушив керівник Держінвестпроекту Сергій Євтушенко. Він навів приклад з національним проектом «Відкритий світ», у рамках якого перші 54 школи в різних регіонах країни успішно перейшли на методику інтерактивного навчання. У перспективі кількість таких шкіл має бути доведено до 2 тисяч, однак цей проект був виключений з числа національних саме у зв'язку з відсутністю фінансування.

«Проект «Відкритий світ» показав прекрасні результати, і ми докладемо всіх зусиль, щоб йому було повернуто статус національного», - сказав Євтушенко.

У ході круглого столу з'ясувалася також проблема відсутності належної законодавчої бази для реалізації нацпроектів.

За словами заступника директора департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Мінекономрозвитку Тетяни Лисиці, у держбюджеті на 2014 рік взагалі немає статті витрат на фінансування нацпроектів, а в законодавстві України взагалі немає чіткого визначення, що це таке.

За її словами, цю проблему потрібно терміново вирішувати парламенту.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом