Починаючи з 2009 року, Україна заплатила «Газпрому» за російський природний газ 50 млрд дол. США, і тому її претензії в Стокгольмський арбітраж є обґрунтованими. Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи зі звітом у Верховній Раді у вівторок, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Починаючи з 2009 року, враховуючи платежі НАК «Нафтогаз», ми заплатили 50 млрд дол США. Тому всі байки, які розповідають наші російські сусіди про те, що вони нам допомагають, не відповідає дійсності, ще треба розібратися, хто і кому допомагає. З кишені українців та наших компаній ми заплатили 50 млрд дол. Ми вважаємо, що в цій цифрі є переплати, і саме ці переплати ми вимагатимемо від «Газпрому», - сказав Яценюк.

Він повідомив, що у позові України в Стокгольмський арбітраж міститься претензія до РФ і «Газпрому» щодо компенсації 6 млрд дол. за переплати щодо постачання газу.

Нагадаємо, 16 червня «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Також «Газпром» зменшив постачання газу в Україну до нуля, але НАК «Нафтогаз України» продовжує транзит російського газу в Європу.

Крім того, компанія звернулася в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол.

У свою чергу «Нафтогаз» подав позов на «Газпром».

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом