Ціни на газ в Європі підскочили на тлі страхів перед російсько-українською «газовою війною».

«Ціни на природний газ в Європі зросли в понеділок на тлі побоювань того, що нова «газова війна» між Росією та Україною може загрожувати поставкам на континент», - йдеться в статті Financial Times, переклад якої наводить «Инопресса».

Поставки з Росії задовольняють приблизно третину європейського попиту на газ, і майже половина їх йде через Україну, нагадує видання.

Аналітики стверджують, що зараз український газопровід відіграє менш важливу роль, ніж під час попередніх криз, завдяки новій інфраструктурі, такій як «Північний потік». «Європа також добре забезпечена газом з цими запасами, що становлять приблизно 52 млрд кубометрів, рекордно високих для цієї пори року», - йдеться в статті.

Олександр Пегль з консалтингової компанії JBC Energy (Відень) зазначає, що стриману реакцію на дії Росії можна частково пояснити тимчасовим періодом. «Ми бачили, як це відбувалося раніше... але зазвичай восени і взимку, коли попит на газ відносно високий. Зараз літній період, і у нас в Європі добре забезпечений ринок».

«Однак якщо Росія припинить всі поставки Україні, у тому числі газу, який йде через територію країни, Європа зіткнеться з його дефіцитом», - зазначає автор статті. Тоді вона буде змушена купувати дорожчий скраплений природний газ, щоб збалансувати попит і пропозицію, стверджує Тьєррі Бро, аналітик Société Générale.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

70