ВАТ «Газпром» може повернутися до переговорів, як тільки борг за газ Україною буде погашений.

«На сьогодні, якщо буде сплачено борг в $4,5 млрд, про який сказав Олексій Борисович (Міллер - Ред), ми можемо повернутися до консультацій, в тому числі і щодо подальших постачань, і щодо режиму передоплати», - сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Росія була готова надати фінансову допомогу Україні в рамках тристоронніх консультацій щодо газу, передає «ИТАР-ТАСС».

За його словами, у складі російської делегації на попередніх раундах переговорів щодо газу були присутні представники Мінфіну, Мінекономрозвитку і МЗС РФ.

«Ми були готові обговорювати економічну ситуацію в Україні і були готові вийти з певними пропозиціями щодо фінансової підтримки», - пояснив Новак.

Новак нагадав, що чинна ціна на газ складається за формулою, яка прописана в контракті. «Контракт діє ще 5 років», - уточнив міністр, додавши, що Україна може оскаржувати це «в цивілізованому режимі».

Між тим, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк стверджує, що газові переговори з Росією провалилися, оскільки російська сторона не мала наміру домовлятися.

За його словами, Україна погодилася на тристоронні переговори, на всі компромісні пропозиції, які були спільно напрацьовані з європейською стороною.

«Росія відмовилася від будь-яких пропозицій, які базувалися виключно на ринковому принципі, які не мали політично мотивованих вимог Росії».

Нагадаємо, сьогодні, 16 червня, «Газпром» зменшив постачання газу в Україну до нуля, ввівши передоплату.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

85