ВАТ «Газпром» звернулося в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол. США у зв'язку з неналежним виконанням НАК «Нафтогаз України» своїх зобов'язань за контрактом № КП від 19.01.2009 купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках (Контракт), накопиченою цією компанією значною заборгованістю за поставлений природний газ та відсутністю платежів за поточні поставки.

Про це повідомляє управління інформації компанії.

«З 10:00 московського часу 16 червня 2014 року ВАТ «Газпром» постачатиме природний газ НАК «Нафтогаз України» тільки в тому обсязі, який був попередньо сплачений згідно з умовами контракту», - йдеться в повідомленні.

При цьому НАК «Нафтогаз України» зобов'язана забезпечити транзит природного газу в треті країни відповідно до умов чинного контракту № ТКГУ від 19.01.2009 між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.

Разом із тим, наголошується в повідомленні, Європейська комісія була завчасно попереджена про можливі перебої з транзитом газу у разі, якщо НАК «Нафтогаз України» буде несанкціоновано відбирати газ із транзитних потоків.

Нагадаємо, сьогодні, 16 червня, ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46