Парламентські вибори відбудуться восени цього року за пропорційною системою. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко.

«Петро Порошенко опинився в досить складній ситуації. Але якщо минулого тижня ймовірність проведення виборів була 50/50, то після чіткої заяви Порошенка про їх необхідність стало зрозуміло - для нього це сьогодні пріоритет. Думаю, він робитиме все можливе, щоб вибори відбулися», - сказав він і додав, що дострокові вибори народних депутатів України можуть відбутися наприкінці жовтня - початку листопада 2014 року.

Черненко наголосив, що найімовірнішою причиною для дострокового припинення повноважень ВР сьомого скликання залишається відсутність парламентської більшості. «Є думка: враховуючи, що нинішня коаліція сформована не тільки з фракцій, а й індивідуальними членами, то більшості вже немає», - додав голова КВУ.

Що стосується зміни виборчого законодавства до парламентських виборів, то експерт підкреслив, що це також проблемне питання, оскільки не факт, що парламент видасть необхідну кількість голосів за зміну виборчої системи на пропорційну за відкритими партійними списками. «Цілком ймовірно, що повернуться до чистої пропорційної системи. Думаю, буде ухвалено новий закон, адже деякі процедури доведеться виписати з урахуванням Криму», - припустив він

Також голова КВУ додав, що проблематично буде знизити прохідний бар'єр. «Це невигідно ні Порошенку, ні Тимошенку, ні «УДАРу». Це може стати предметом політичних торгів. Якесь зниження прохідного бар'єру виключати не можна», - пояснив експерт.

Крім того, на думку Черненка, забезпечити представництво Криму в парламенті можна, надавши можливість людям проголосувати на материковій Україні. «Як на президентських виборах, кримчани зможуть проголосувати на інших дільницях», - пояснив експерт.

«Що стосується Донбасу, то до жовтня-листопада ще є час. Політичними і, можливо, силовими діями може бути зроблено так, щоб відкрилася хоча б більша кількість дільниць, ніж на президентських виборах. Але навіть якщо вони не відкриються, буде аргумент, що президентські вибори провели, і проведемо парламентські», - підсумував Черненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом