Небажання парламенту підтримувати ідеї Президента України Петра Порошенка лише посилить бажання розпустити Верховну Раду сьомого скликання. Таку думку в коментарі Forum'у висловив глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Експерт упевнений, що дострокові парламентські вибори відбудуться у 2014 році. «Найпростіший механізм - розпуск коаліції. Якщо процес розпуску коаліції почнеться зараз, то вирішити долю нинішнього парламенту Президент може в середині липня. А якщо у вересні, тоді Президент зможе розпустити парламент у жовтні», - сказав він і додав, що найімовірніше вибори відбудуться або восени, або до кінця року.

На думку Фесенка, юридично оформити розпад коаліції можна буде після виходу з неї низки депутатів. «Досить виходу 34-35 депутатів зі складу нинішньої коаліції. Це може бути фракція «УДАР» або індивідуальні учасники. Але простіше це зробити на індивідуальних засадах», - спрогнозував експерт.

Фесенко зазначив, що наступний парламент може бути обраний за відкритими партійними списками. «Чи вдасться цю ідею реалізувати?.. Якщо парламент не голосуватиме за пропозиції Президента, це тільки підсилить бажання припинити діяльність такого парламенту», - додав політолог.

На думку експерта, ситуація з Кримом і події на сході України не можуть перешкодити проведенню дострокових парламентських виборів.

На уточнююче запитання, як забезпечити представництво цих територій у ВР VIII скликання він відповів: «Що значить, «гарантувати представництво»? Яким чином? Крим - окупована територія. Штучно? Думаю, що це не означає відмови від Криму, але треба бути реалістом: обирати за відсутності кримських виборців було б не зовсім правильно. Чекати, не проводити вибори, також було б не зовсім правильно. Думаю, тут справді потрібно спиратися на виборчу систему. Можна зберегти, наприклад, Мустафу Джемілєва, Рефата Чубарова, представників Криму за умови наявності у них українського громадянства», - вважає політолог.

Що стосується представництва Донбасу в новому парламенті, то Фесенко зазначив, що «тут все залежить від розвитку політичної ситуації».

Як раніше повідомляв ForUm, Президент Петро Порошенко вважає, що для повного перезавантаження влади потрібні дострокові вибори Верховної Ради.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом