Росія не запроваджуватиме санкції проти України в разі підписання Києвом Угоди про асоціацію з ЄС, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«У нас немає одержимості, як у деяких наших партнерів, «санкційною сверблячкою». Ми не запроваджуватимемо санкції проти України, ми повернемося до нормального торговельного режиму найбільшого сприяння», - сказав він на прес-конференції за підсумками неформальної зустрічі з главами МЗС Польщі та ФРН.

«Не буде пільг, тому що ці пільги суперечитимуть суті угоди про зону вільної торгівлі СНД. Ось, власне кажучи, все», - продовжив міністр.

Одночасно він підкреслив, що право вибору все одно залишається за українським народом.

«Що стосується відносин України з ЄС, у нас немає ніяких протипоказань у тому, що стосується цього процесу. Ми не можемо заборонити нікому розвивати співпрацю з якимись міжнародними структурами у сфері економічного співробітництва. Єдине, що хотів би уточнити, це те, що українці повинні зробити свій вибір самостійно. Вони самі повинні вирішити, підписувати їм Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС чи ні. Якщо вони таке рішення приймуть, то виникнуть наслідки для тих зобов'язань, які Україна вже давно взяла на себе в рамках угоди про ЗВТ СНД», - сказав Лавров, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Причому, коли ми говоримо, що Україна повинна вибирати, ми поважаємо будь-який вибір, тоді як з боку деяких членів ЄС звучать вимоги поважати вибір України на користь євроінтеграції. Вибір ще не зроблено. Вибір належить зробити керівництву. І бажано, щоб цей вибір робився, коли в Україні будуть всі органи влади повністю легітимні і користуватимуться народною підтримкою, а не так, як зараз намагаються зробити - похапцем, явно демонструючи якусь нервозність, що можуть не встигнути», - продовжив Лавров.

«Треба більше довіряти українському народу. Ми тільки за це», - сказав він.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом в повному обсязі не пізніше 27 червня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом