Врегулювання внутрішньоукраїнської кризи цілком можливе в 2015 році, але лише в разі, якщо Київ і частина Донбасу домовляться між собою без впливу ззовні, заявляє глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«Що стосується внутрішньоукраїнської кризи, то її врегулювання не просто можливе, але і цілком реальне», - сказав він, відповідаючи на питання про те, чи можливе врегулювання кризи на сході України у 2015 році.

За словами Лаврова, «нинішній трагічний етап в історії України повинен бути подоланий на основі відновлення національної злагоди, забезпечення компромісу, балансу інтересів і встановлення справді рівноправних відносин між усіма регіонами цієї країни».

«Але слід розуміти, що криза буде продовжуватися доти, доки самі українці, без суфлерів з Брюсселя чи Вашингтона, не домовляться про це між собою», - зазначив глава російського МЗС, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Лавров підкреслив: обидві сторони внутрішньоукраїнського конфлікту повинні домовитися про те, що «буде собою являти українська держава, як в ній будуть захищатися і дотримуватися права громадян і національних меншин, який буде гарантований статус російської та інших мов, як в цілому буде організовано життя кожного регіону».

За словами міністра, необхідність всеосяжного діалогу між сторонами, в результаті якого повинна бути проведена конституційна реформа в Україні, закріплена в Угоді від 21 лютого, Женевській заяві від 17 квітня, Мінському протоколі від 5 вересня 2014 року.

«Ми будемо і надалі всіляко сприяти його запуску (діалогу. - Ред.), виступати за налагодження стійких прямих контактів Києва з Донецьком і Луганськом в контексті минулих там виборів, за продовження роботи в рамках Контактної групи з участю представників ДНР і ЛНР», - сказав Лавров.

Нагадаємо, четверта зустріч тристоронньої Контактної групи по Донбасу відбулася 24 грудня.

Учасники переговорів досягли домовленості про обмін полоненими за формулою «всіх на всіх».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43