Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко має намір до липня завершити реформування партії «Батьківщина» і змінити керівництво виборчих штабів. У результаті цього своєї партійної посади позбудеться керівник адміністрації президента Сергій Пашинський, пише «Капітал».

Джерело в партії «Батьківщина» розповіло, що Тимошенко зустрічалася з керівниками штабів минулої п'ятниці і повідомила про намір провести кадрові перестановки на місцях. Формально реформування починається з регіонів. Уже наступного тижня будуть підбиті підсумки роботи штабів під час виборчої кампанії у всіх областях. «Тих, хто допускав помилки, звільнять. На їхнє місце будуть запропоновані молоді та енергійні люди, до роботи залучать громадських активістів та організації. Ті ж, хто домігся в сформованих умовах позитивних результатів, будуть рекомендовані на місця людей, яких за підсумками аналізу звільнять. Це стосується не лише керівників окружних виборчих штабів, але й мікроштабів, прив'язаних до кожної виборчої дільниці», - розповів «Капіталу» народний депутат, голова Івано-Франківської обласної організації партії Дмитро Шлемко.

Крім того, Тимошенко зараз розробляє нову структуру обласних організацій. Незважаючи на дану однопартійцям обіцянку почати зміну кадрів з регіонів, перші гучні перестановки відбудуться в центральному керівництві. Так, відразу кілька народних депутатів від «Батьківщини» повідомили «Капіталу», що вже прийнято рішення про зняття голови адміністрації президента Сергія Пашинського з посади першого заступника голови центрального штабу партії. «Тепер усіма організаційними питаннями буде займатися Іван Кириленко, який працюватиме на посаді першого заступника керівника центрального штабу», - сказав виданню один із співрозмовників.

Турчинов, а також багато інших депутатів «Батьківщини» тепер голосують з деяких питань врозріз із іншими членами фракції

Неофіційно таке кадрове рішення у партії пов'язують з тим, що Пашинський фактично не займався виборчою кампанією. «Пашинський повністю зав'язаний на Турчинові і практично не займався кампанією. Мені здається, вона [Тимошенко] просто втратила до нього довіру», - вважає один із депутатів фракції «Батьківщина».

Кириленко, який керував фракцією до ув'язнення Тимошенко, - земляк екс-прем'єра і давно входить в коло наближених до неї людей.

За інформацією «Капіталу», від співпраці з Тимошенко відсторонився і керівник центрального штабу Олександр Турчинов. Оскільки на цю посаду нинішній голова Верховної Ради був призначений рішенням партійного з'їзду, офіційно з його відставкою зачекають.

Голова фракції «Батьківщини» у парламенті Сергій Соболєв прогнозує, що наступний з'їзд партії відбудеться через місяць-півтора. «Очікуються кардинальні зміни. Але питання не в керівництві, а в реформуванні партії. Ми повинні стати партією європейського типу», - сказав він «Капіталу».

Цікаво, що Турчинов, а також низка інших депутатів фракції тепер голосують з деяких питань врозріз з іншими членами фракції. У вівторок Турчинов і 12 депутатів «Батьківщини» підтримали в першому читанні законопроект про об'єднання посад мера і глави Київської міської державної адміністрації, чого домагається лідер партії УДАР Віталій Кличко, який переміг на виборах мера столиці.

Але офіційно члени «Батьківщини» заперечує розкол у партії і фракції.

Зі слів джерела в штабі Тимошенко, робота штабів після президентських виборів не згорталася, а вибори в Раду там очікують у жовтні-листопаді поточного року.

«Капіталу» також стало відомо, що після церемонії інавгурації Петра Порошенка в суботу відбудуться його переговори з представниками іноземних делегацій, де буде обговорюватися питання дострокових парламентських виборів. За інформацією видання, найбільш прийнятним у команді переможця президентських виборів вважають варіант розпуску парламенту через розпад коаліції. «Якщо за підсумками переговорів буде прийняте політичне рішення, то наступного тижня один з учасників коаліції заявить про вихід із неї (умовно це може бути 10-11 червня) президент заявить про те, що протягом 30 днів потрібно сформувати нову коаліцію. Якщо впродовж цього терміну - до 11 липня - цього не станеться, то Порошенко 12 липня може розпустити Верховну Раду», - прогнозує Шлемко.

Відповідно до Конституції, позачергові вибори Ради призначаються президентом і проводяться в період 60 днів після опублікування рішення про розпуск парламенту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45