Колегія суддів Військової судової колегії Верховного Суду України залишила без змін вирок в частині терміну відбування покарання пілотам літака СУ-27 УБ та іншим військовим особам, відповідальним за організацію і проведення показових польотів 27 липня 2002 року на львівському аеродромі «Скнилів».

Таку ухвалу оголосила сьогодні колегія суддів ВСУ під головуванням судді Миколи Дриги, повідомляє «УНІАН».

Таким чином, касаційні скарги засуджених і потерпілих колегія суддів ВСУ не задовольнила, оскільки, на переконання суддів, Військовим апеляційним судом Центрального регіону 23 червня 2005 року була дана належна оцінка подіям, які сталися в день авіашоу на Скнилівському аеродромі. Вина засуджених за це доведена, кваліфікована правильно і сумніву не підлягає.

Крім того, всі аргументи засуджених щодо їх непричетності до подій, які призвели до падіння літака СУ-27 в натовп людей, що спричинило важкі наслідки, є безпідставними і не підтверджуються зібраними доказами у справі, свідченнями свідків, результатами державних експертиз.

Крім того, колегія суддів ВСУ дійшла до висновку, що саме протиправні дії всіх засуджених перебувають в безпосередньому зв'язку з авіаційною подією, яка призвела до тяжких наслідків.

Також ВСУ вважає за необхідне залишити без задоволення касаційні вимоги потерпілих в частині збільшення їм компенсації за завдану моральну шкоду, оскільки судом попередньої інстанції розміри грошового відшкодування потерпілим уже були визначені.

Водночас ВСУ вважає, що позов заступника генерального прокурора України до засуджених в частині стягнення з них більше як 11 млн. грн. за завдані матеріальні збитки в результаті катастрофи підлягає частковому задоволенню.

Таким чином, як наголошується в постанові, командир СУ-27 Володимир Топонар повинен відбути 14 років позбавлення волі і виплатити державі компенсацію в розмірі 150 тис. грн. замість 7,2 млн. грн.

Другий пілот літака Юрій ЄГОРОВ повинен відбути 8 років позбавлення волі і виплатити 50 тис. грн. компенсації замість 2 млн. 452 тис. грн.

Командир 14-го авіаційного корпусу Анатолій Третьяков відбуде 6 років позбавлення волі з виплатою компенсації в 100 тис. грн. замість 700 тис. грн., начальник служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу Анатолій Лукіних засуджений на 4 роки умовно з виплатою компенсації 50 тис. замість 200 тис. грн., заступник керівника польотами Юрій Яцюк відбуде 6 років позбавлення волі з виплатою 50 тис. грн. замість 700 тис. грн.

Зменшення суми виплати компенсації суд призначав, виходячи з матеріального становища засуджених і їхньої можливості відшкодувати заподіяні грошові збитки.

Як повідомлялося, розгляд касаційних скарг від потерпілих в результаті Скнилівської трагедії і засуджених у цій справі почався у ВС 27 лютого.

В своїх касаційних скаргах потерпілі просять суд посилити покарання засуджених, останні – навпаки, пом'якшити його.

В результаті авіакатастрофи, яка сталася 27 липня 2002 року на аеродромі "Скнилів" у Львові, загинуло 83 особи, серед яких 27 дітей. Було травмовано 116 осіб, у тому числі 26 дітей.

Досудове слідство у цій справі було завершено в грудні минулого року. Під час розслідування слідчими були допитані 842 особи і проведено 545 експертиз.

24 червня цього року Військовий апеляційний суд Центрального регіону у Львові оголосив вирок шести льотчикам. Командир екіпажу СУ-27 Володимир Топонар був засуджений до 14 років позбавлення волі з виплатою відшкодування збитків в сумі 7,2 млн. грн. державі, другий пілот СУ-27 Юрій Єгоров - до 8 років і 2,458 млн. грн. відшкодування.

Керівник польотів в зоні пілотажу Юрій Яцюк і заступник командувача 14-го авіакорпусу генерал Анатолій Третьяков отримали по 6 років позбавлення волі, також вони повинні виплатити по 700 тис. грн. відшкодування кожний. Колишній керівник служби безпеки польотів 14-го авіаційного полку Анатолій Лукіних був засуджений до 4 років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку на 2 роки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

448