Кримінальний суд Каїра засудив у середу колишнього президента країни Хосні Мубарака до трьох років позбавлення волі за звинуваченням у розкраданні державних коштів. Крім тюремного ув'язнення «посиленого режиму», його зобов'язали виплатити штраф у розмірі 21 млн єгипетських фунтів (три млн доларів).

Двоє синів Мубарака - Гамаль і Аля - отримали по чотири роки в'язниці.

Судовий процес у справі про корупцію проти екс-президента Єгипту Хосні Мубарака та його синів Гамаля і Аля розпочався 19 лютого 2014 року. На слуханнях розглядався епізод, пов'язаний з розкраданням із держскарбниці 125 млн єгипетських фунтів (близько $18 млн), виділених на реставрацію президентських палаців. Підсудних звинувачували в тому, що вони привласнили собі ці кошти. Хосні Мубарак відкинув висунуті проти нього звинувачення. Адвокати підсудних на чолі з Фарідом ад-Дібом намагалися довести, що всі висунуті звинувачення не мають під собою жодних підстав. Зокрема, в обвинувальному листі фігурує одна з будівель, що належить службі розвідки і не має жодного стосунку до резиденцій глави держави. Як неодноразово заявляли юристи, фінансові претензії мали бути адресовані одній з арабських фірм-підрядників, яка виконувала ремонтні роботи в палацах.

Колишній глава держави та його сини проходять також обвинуваченими у гучній справі про загибель демонстрантів у дні січневої революції 2011 року, передає «ИТАР-ТАСС».

Перегляд цієї справи після прийнятої апеляції почався навесні минулого року, однак політичні події в країні, що почалися вже через кілька місяців, - масові акції протесту, усунення від влади «Братів-мусульман» - багато в чому змінили ставлення громадськості до Мубарака.

У кінцевому підсумку екс-президентові, який уже встиг відсидіти у в'язниці два з гаком роки, було змінено запобіжний захід, і його перевели у військовий госпіталь. Судові засідання як і раніше тривають, однак проводяться в закритому режимі. За всі ці роки прямі докази провини Мубарака в загибелі людей так і не були знайдені. Навпаки, всі свідки захисту в один голос стверджували, що наказів стріляти Мубарак жодного разу не віддав.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105