Держдума ухвалила закон, що скорочує на 1,5 року термін обігу української гривні на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополь і розрахунки в гривнях.

Чинне законодавство допускає одночасне використання української гривні та російського рубля на цих територіях до 1 січня 2016 року. Закон скорочує цей термін, допускаючи обіг гривні та здійснення розрахунків у гривнях до 1 червня 2014 року. Після цієї дати гривня матиме статус іноземної валюти.

До 1 червня 2014 року обмін гривень на рублі в кредитних організаціях, які здійснюють свою діяльність на територіях Криму та Севастополя, проводитиметься за офіційним курсом, встановленим Банком Росії, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Аналогічна норма повинна застосовуватися і під час сплати у гривнях податків, митних та інших зборів, платежів у державні позабюджетні фонди, виплат працівникам бюджетних організацій, соціальних виплат та інших платежів. Після 1 червня 2014 року обмін гривень на рублі проводитиметься за курсом, встановленим кредитними організаціями, що діють на відповідних територіях.

У випадках, передбачених законами, що регулюють відносини, пов'язані з утворенням у складі РФ нових суб'єктів - Республіки Крим та міста Севастополя, Банку Росії надається право з питань, що належать до його компетенції, ухвалювати акти, обов'язкові для органів держвлади та місцевого самоврядування, всіх юридичних і фізичних осіб, що не передбачені статтею 7 закону про ЦБ. Такі акти не підлягають державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації нормативних правових актів федеральних органів виконавчої влади.

Ці акти можуть бути оскаржені у суді в порядку, встановленому для оскарження нормативних правових актів федеральних органів державної влади. Ці норми застосовуватимуться до 1 січня 2016 року.

Закон також скорочує на рік термін проведення виборів у Держраду (парламент) Республіки Крим та Законодавчі збори міста Севастополя, переносячи їх на другу неділю вересня 2014 року з другої неділі вересня 2015 року.

Таким чином, вибори пройдуть 14 вересня 2014 року. Глава Республіки Крим і губернатор міста Севастополя повинні бути обрані відповідно депутатами Держради Криму та депутатами Законодавчих зборів Севастополя нового скликання не пізніше грудня 2014 року.

До заступання на посаду новообраних глави Криму та губернатора Севастополя тимчасово виконувати їхні обов'язки будуть члени Ради Федерації - представники від виконавчих органів державної влади Республіки Крим та міста Севастополя відповідно.

Як повідомляв ForUm, 14 травня Держдума схвалила поправку про скорочення терміну обігу та розрахунків в українській гривні на територіях Республіки Крим та міста Севастополя до 1 червня 2014 року.

Раніше пропонувалося дозволити використовувати гривню на території Криму і Севастополя до 1 січня 2016 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120