Для того щоб національні круглі столи були дійсно результативними, необхідно включити до їхнього складу всіх представників конфлікту в нинішній Україні, у тому числі і політиків, які виступають від імені східної України. Таку думку висловив політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Потрібно залучати всіх політиків - особливо тих, хто має вагу в східному регіоні, хто має мандат довіри від свого регіону, і до кого дослухаються люди», - вважає він.

Серед таких політиків, які на сьогодні виступають саме як репрезентація сходу України, експерт виділяє Наталію Королевську. «Вона зі своєю соціальною програмою може представляти інтереси саме південного сходу України. Тобто йдеться про тих людей, які дійсно є вагомими фігурами для східної України і можуть представляти її», - уточнює він.

Бондаренко також упевнений, що для проведення круглих столів потрібна абсолютно нова методика, в основу якої має бути закладена ефективність і чесність із самими собою. «І тоді люди, які виступають від цього регіону, повертаючись з круглого столу, вже доносять вироблені ідеї і компроміси в суспільство», - зазначає експерт.

За словами політолога, тільки за участі у такому діалозі всіх сторін конфлікту та представників всіх регіонів, від круглих столів дійсно буде конкретна користь - вони зможуть почути один одного. «Необхідно знайти точки дотику, які лежать в економічній і соціальній площині. Хоча б тому, що необхідно захищати простих людей, звичайних громадян, які думають про пенсії, про зарплати, про майбутнє своїх дітей та онуків», - каже Бондаренко.

Проте поки що, на думку Бондаренка, круглі столи в нинішньому складі більше нагадують імітацію: «Люди, які в принципі однодумці, які представляють тільки одну сторону, сідають і імітують бурхливу дискусію без будь-яких наслідків, рекомендацій та висновків. Крім як імітацією це не назвеш».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130