Рада Федерації в середу схвалила закон, що передбачає спрощений порядок прийняття до російсього громадянства співвітчизників - носіїв російської мови.

Відповідні поправки за ініціативою уряду вносяться до федерального закону «Про громадянство РФ» та окремих законодавчих актів.

Російське громадянство за спрощеною процедурою зможуть отримати співвітчизники - носії російської мови, родичі яких по прямій висхідній лінії раніше проживали на території РФ або на території, що відносилася до Російської імперії або СРСР - «у межах державного кордону РФ», за умови переїзду на постійне місце проживання в Росію, а також за відмови від громадянства іноземної держави.

Закон поширюватиметься, в тому числі, на нові суб'єкти РФ, тобто Республіку Крим та місто федерального значення Севастополь.

Закон передбачає проведення співбесіди, в ході якої визначається рівень знання російської мови. Скорочуються нині чинні терміни розгляду заяв про прийняття до громадянства РФ і прийняття відповідного рішення - процедура повинна тривати не більше трьох місяців.

З шести до трьох місяців скорочується також розгляд заяв про прийняття до громадянства РФ учасників державної програми зі сприяння добровільному переселенню в РФ співвітчизників, що проживають за кордоном.

Понад 145 тис. кримчан подали документи на оформлення російського паспорта, оформлено близько 80 тис. паспортів.

Жителі Криму, які готові відмовитися від російського громадянства, мають написати відповідну заяву не пізніше 18 квітня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139