Словаччина готова до реверсного постачання газу в Україну. Про це заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив на 7-му Київському форумі безпеки «Безпека на лінії розриву», який проходить сьогодні в Києві.

«Ми вже почали технічну підготовку до реверсу. Отже, немає підстав для звинувачень», - сказав він.

Лайчак також повідомив, що після форуму безпеки зустрічатиметься з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком та міністром енергетики Юрієм Проданом, і на зустрічі обговорюватимуть питання постачання газу.

Він зазначив, що з грудня минулого року конкретних прямих контактів між українським та словацьким урядом не було, і вони відновлюються зараз, повідомляє «УНІАН».

«Ми готові, уряд готовий, потік готовий. Я хочу запросити Продана в Братиславу, наші оператори наступного тижня будуть зустрічатися», - додав Лайчак.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що зі Словаччини Україна може отримати близько 10 млрд кубометрів.

8 квітня Продан заявив, що Словаччина через домовленості з російською компанією «Газпром» не може повною мірою здійснити реверсне постачання газу в Україну.

«Польща та Угорщина відкриті для реверсу. Ми приділили увагу Словаччині. Зустріч зі словацькими представниками показала, що тут питання не технічне, а більше зав'язане на домовленості з «Газпромом». Нам було заявлено, що навяні договори не дозволяють повною мірою здійснити реверс», - сказав Продан.

Раніше Україна отримувала газ також у реверсному режимі з Польщі та Угорщини, і планувала підписати угоду про постачання газу зі Словаччини до кінця грудня 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313