Росія не веде на території України ніякої військової діяльності. Про це йдеться в коментарі офіційного представника МЗС Росії Олександра Лукашевича, оприлюдненому на офіційному сайті відомства.

«Українська сторона розповсюдила через мережу зв'язку ОБСЄ запрошення Нідерландам спрямувати 10 квітня своїх представників до Києва. Мета візиту - сприяти «усуненню зауважень стосовно військової діяльності з боку Російської Федерації в зоні застосування заходів зміцнення довіри та безпеки на території України». В українському запрошенні йдеться, зокрема, що «район відвідування буде уточнено після прибуття групи Королівства Нідерландів до Києва і може бути розширений за згодою сторін», - йдеться в повідомленні.

«Хотіли б наголосити, що на території України ніякої військової діяльності Росія не веде. Тому скільки не розширюй «відвідуваний район», її «ознак» там не виявиться. Це, зокрема, підтвердили результати роботи інспекційної групи у складі данців, німців, поляків, австрійців та шведів, що відвідала Україну з 20 березня по 2 квітня і побувала в Харківській області, а також у районі Донецька, Маріуполя, Миколаєва та Одеси», - зазначили в МЗС.

У відомстві припустили, що в Києві, мабуть, мали на увазі діяльність Російської Федерації в Криму. «Там дійсно спостерігається певна активність, пов'язана з передачею Україні кораблів ВМС та військової техніки, які належать їй, а також з інвентаризацією військових об'єктів. Після завершення цієї інвентаризації ніщо не перешкоджатиме проведенню міжнародних інспекцій на території півострова, проте відповідні запити повинні будуть спрямовуватися не до Києва, а до Москви», - підсумували в МЗС РФ.

Як раніше повідомляв ForUm, 9 квітня на пункті пропуску «Турецький вал» особи, які представилися представниками прикордонної служби РФ і бійцями кримського «Беркута», не пропустили до Криму групу міжнародних військових спостерігачів, які їхали на півострів з метою спостереження за підготовкою військових частин та техніки Збройних сил України до евакуації на материкову частину країни.

Моніторингова місія ОБСЄ в Україні може збільшитися на 400 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252