Світова економічна криза 2008 року, по суті, дозволила МВФ знайти «друге дихання», заявив Forum'у експерт Європейського центрального банку Міхаель Штумпф на економічному форумі в м. Дюссельдорф (Німеччина).

За словами економіста, в передкризові роки поле роботи Фонду поступово звужувалося через жорсткі умови надання кредитів і міжнародну критику, що зростала. «МВФ працював лише з окремими пострадянськими і країнами, що розвиваються», - уточнив він.

Однак глобальна криза значно погіршила економічну ситуацію у всьому світі, продовжив аналітик, і багато урядів знову звернулися до Фонду за підтримкою.

«Криза триває, і можна сказати, що МВФ на ній заробляє. Саме собою це було б нормально, якби не означало посилення соціальної політики у відповідних державах. За всіма дискусіями про бізнес, про економічні тренди не варто забувати про звичайне населення», - акцентував він.

Штумпф додав, що перспективи відновлення світової економіки залишаються неясними. «МВФ продовжує користуватися цим не тільки у своїх власних цілях, але і в інтересах найбільших західних монополій, сприяючи запровадженню окремих країн у глобальну економічну систему - в тому числі як додаткових ринків збуту та постачальників сировинних матеріалів», - зазначив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164