Постачання російського газу в Європу не має бути використано як зброя в політичному конфлікті довкола України, сторонам варто керуватись укладеними контрактами, заявив заступник глави «Газпрому» Олександр Медведєв.

«Ми виконуємо свої контрактні зобов'язання перед Німеччиною. Який сенс для нас відмовлятися від доходів від експорту газу?», - сказав Медведєв в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt.

Побоювання Європи щодо можливого скорочення постачання газу з Росії, що виникли на тлі українського конфлікту, зрозумілі, оскільки імпорт «блакитного палива» з РФ покриває до 30% споживання газу в регіоні, зазначив він. Але обсяги експорту узгоджені в довгострокових контрактах, і це означає, що, якщо «Газпром» не виконуватиме свої зобов'язання, компанії загрожують великі штрафи», зазначив топ-менеджер, передає РІА «Новости».

«Газ - це не зброя, це товар. Ми зацікавлені у продажу цього виду палива для створення вигоди нашим акціонерам», - сказав Медведєв.

При цьому, за словами заступника глави «Газпрому», холдинг відчуває «часом агресивне й іноді навіть несправедливе ставлення до себе з боку Заходу. «США і Європі необхідний «ворог», і ми, здається, добре підходимо на цю роль», - зазначив Медведєв.

Німеччина є основним споживачем російського газу в Європі. У першому кварталі 2014 року країна збільшила відбір російського газу на 15% порівняно з аналогічним показником минулого року - до 10,4 мільярда кубометрів. У 2014 році «Газпром» очікує експорт газу в Європу в цілому на рівні минулого року - 161,5 млрд кубометрів або, як мінімум, не нижче 150-155 мільярдів кубометрів.

США готові здійснювати пряме постачання природного газу в Європу, щоб знизити залежність країн ЄС від російського палива

Адміністрація США вважає, що контрактні суперечності між «Газпромом» та Україною поки що не загрожують нестачею сировини Євросоюзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

403