Кабінет Міністрів приписує свої «гріхи» попередникам, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, це можна простежити на різних прикладах. «Скажімо, кабінет Миколи Азарова звинувачується в швидкому збільшенні державного та гарантованого державою боргу. Але в 2010-13 рр. цей борг зріс у 1,8 разу, з 316,9 до 584,1 млрд грн. Для порівняння, за прем'єра Юлії Тимошенко в 2008-09 рр. подібна заборгованість зросла майже в 3,6 разу, стартувавши з рівня 88,7 млрд грн. Це сталося в тому числі за рахунок позики МВФ, за якою Україна платитиме ще довго. А зараз готується новий масштабний кредит Фонду, не кажучи вже про гроші від США, Канади, Євросоюзу, Японії та ін. А це додатково десятки мільярдів доларів, які треба буде обслуговувати і віддавати. Так чи не перекладає уряд, що називається, з хворої голови на здорову?» - сказав він.

Він також додав, що ще на початку року рівень держборгу України був цілком прийнятним за світовими стандартами. «Світовий банк і МВФ рекомендують, щоб відношення зовнішнього державного боргу до ВВП не перевищувало 50%, а для нашої країни це 21,4% - набагато менше, ніж у багатьох країнах ЄС, особливо в Середземномор'ї. Так, держборг Італії давно перевищив 100% ВВП, а це далеко не найбільш проблемна європейська країна», - зазначив експерт.

Він уточнив, що має значення і використання позикових грошей. «Можна по-різному ставитися до колишньої влади, але раніше певні кошти йшли на проекти розвитку, на структурну перебудову економіки, врешті-решт, на підвищення соціальних стандартів населення. А зараз йде швидке руйнування напрацьованого, Україна сповзає у повногранну затяжну економічну кризу. І почалася вона з політичною дестабілізацією наприкінці 2013 р.», - підсумуваав аналітик.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276