Кабмін підтасовує економічну інформацію, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, це помітно, якщо проаналізувати урядові тези. «Одна з ключових - що в 2014 році економіці не вистачає майже 300 млрд грн. Спочатку називалося 280 млрд грн, потім незабаром виникло 298 млрд, потім цифра знову знизилася. Важко позбутися враження, що це просто політичні слова, які не зовсім відповідають реальності. Приблизно та ж історія зі зняттям 79,8 млрд грн з єдиного казначейського рахунку на покриття дефіциту Пенсійного фонду і позики місцевим бюджетам, що подається як корупція і злодійство. Але це стандартна операція, такі відбуваються постійно і легально», - акцентував він.

Він додав, що ця сума викликає великі сумніви. «Якщо б вона була правдою, то це означає, що в січні-лютому Міндоходів вдалося зібрати аж 20% запланованих на рік бюджетних надходжень, незважаючи на негативні фактори і новорічні свята. Але навіть у цьому випадку у держави були інші бюджетні виплати. Цифра явно завищена, якщо взагалі не надумана», - зазначив експерт.

Павленко нагадав і про заяви щодо гарантованого державою боргу в 140 млрд грн. «Тут цифра також приблизна, хоч й дає загальне уявлення про заборгованість основних держкомпаній (не всіх). Але річ у тім, що всі вони продовжують платити за своїми боргами, а значить, гарантований борг проблематичний лише потенційно. Взагалі, все більше аналітиків говорять про недостатню економічну компетентність нового Кабміну. Або залучати досвідчених фахівців... або змінювати уряд, третього не дано», - підсумував аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236