Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав весь текст Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, але реалізація її економічної частини почнеться після підписання технічного протоколу. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у повідомив політолог Олександр Палій.

«Ми підписали всю Угоду, але вона буде вводитися поетапно. Першою реалізується політична частина, решта частин - потім. Для введення в дії інших частин тексту буде підписаний технічний протокол. І вже завдяки протоколу почне свою дію економічна частина», - сказав Палій.

За його словами, зараз фактично діє тільки політична частина.

«Орієнтовно технічний протокол за оптимістичними прогнозами буде підписаний цього року. Але економічні переваги з європейської сторони вже зараз відкриті для України. Мита знижені для українських товарів на 98%. З 1 травня в ЄС буде легше експортувати продукцію нашим товаровиробникам. Тобто ЄС зробив односторонній рух», - повідомив політолог.

До того ж, за його інформацією, Україна у відповідь повинна буде відкрити свій ринок для Європи після підписання технічного протоколу, який не змінює умов економічної частини Угоди, а лише підтверджує готовність обох сторін.

Нагадаємо, 21 березня у Брюсселі підписано політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

472