Харківські угоди щодо газу з РФ, за якими Україна отримала знижку на російський газ у розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів, підлягають денонсації, доповів прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв президентові РФ Володимиру Путіну на засіданні Радбезу РФ.

За його словами, у Росії виникає упущена вигода у розмірі 11 мільярдів доларів. «Вважаю, що абсолютно правомірно поставити питання про відшкодування цих коштів із бюджету України, що можна зробити в судовому порядку, ґрунтуючись на нормах угоди, яка денонсується», - запропонував Медведєв.

«Це, звичайно, жорсткі заходи, але, з іншого боку, немає документа, але є зроблений нами платіж. І наші українські партнери повинні розуміти, що просто так ні за що не платять», - зазначив він, повідомляє РІА «Новости».

«До того ж ми почали це робити (надавати знижку. - Ред.) відразу ж, незважаючи на те, що у нас ще був досить тривалий термін перебування бази за старим документом», - пояснив Медведєв. «Таким чином, українська держава заощадила близько 11 мільярдів доларів, а, відповідно, бюджет Російської Федерації має упущену вигоду в розмірі тих самих 11 мільярдів», - зазначив прем'єр-міністр.

Він зазначив, що на сьогодні немає підстав для продовження дії цього договору. «Є такий міжнародно-правовий принцип, що договір зберігає силу доти, поки діють обставини, що його породили, - пояснив Медведєв і процитував латиною, - сlausula rebus sic stantibus».

Нагадаємо, в квітні 2010 року Росія і Україна підписали в Харкові угоду, що продовжує перебування Чорноморського флоту РФ в Україні після 2017 року на 25 років. В обмін Київ отримав знижку на російський газ у розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів, що надавалася за рахунок обнулення мита на експорт газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

748