Захист українських кордонів від проникнення провокаторів з РФ потребує комплексних рішень. Про це в коментарі Forum'у заявив науковий директор Інституту євро-атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Насправді розглядалося кілька варіантів, у тому числі і більш радикальні, наприклад, закриття кордону з Росією взагалі. Так що, рішення РНБО - загальнополітичне. Враховуючи стан безпрецедентної кризи і захоплення територій України - в принципі, це може бути виправдано. Під нього ще потрібно запропонувати технічні рішення. Адже запровадження візового режиму вимагає наявності інфраструктури, зокрема - консульської інфраструктури, здатної видавати достатню кількість віз», - пояснив він.

Експерт вважає, що «зовсім не обов'язково, що це політичне рішення найближчі дні або тижні стане реальним технічним кроком, адже занадто багато тут треба зробити».

За його словами, існує можливість запровадження «специфічного варіанту візового режиму, коли візи оформляються на кордоні. Але для цього необхідні зміни в українське законодавство». Він зазначив, що цілком реально сьогодні перейти на закордонні паспорти при перетині кордону, а після цього розглядати варіант запровадження візового режиму.

«Чи зашкодить це інтересам людей, які часто перетинають кордон? Звісно - так. Але це майже неминуча плата за дії РФ», - пояснив він.

Крім того, Сушко зазначив, що захист кордонів передбачає також посилення роботи правоохоронних органів України та Держприкордонслужби.

Нагадаємо, 19 березня секретар РНБО Андрій Парубій повідомив про запровадження візового режиму з Росією у зв'язку з подіями в Криму.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що поспішати із запровадженням візового режиму і переходом до поїздок у Російську Федерацію за закордонними паспортами не варто.


Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

620