В Україні поглиблюється розкол суспільства через дії нової влади. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у повідомив директор Центру євразійських досліджень Володимир Корнілов.

«Ця влада прийшла нелегітимним шляхом, думаючи, що вона перемогла одну з частин країни. Само собою, ця частина не може сприймати таку владу. Цю владу не вибирали південь і схід. Мало того, навіть не мали можливості вибрати. Перше, що зробила ця влада - скасувала мовний закон. Уявляєте, як їм припікало? Стільки проблем існує, а вони насамперед кинулися до мовної проблеми. Це не сприяє об'єднанню українців навколо Києва», - сказав Корнілов.

Також він нагадав, що громадянське протистояння триває в Україні не перше десятиліття.

«Якщо подивитися на історію України, можна побачити, що ведеться постійна боротьба двох частин України. По суті це боротьба двох світоглядів, геостратегічних і політичних виборів. Вона ніколи не припинялася. І ніколи не буде остаточної перемоги однієї із сторін, які б Майдани не були, які б ющенки та яроші не приходили. Одна сторона може тимчасово перемогти, але друга піде до лісу, в донецькі копанки, але буде битися. Буд-який Майдан за нинішньої жорсткої унітарної системи неминуче веде до зростання відцентрової тенденції. Суспільство має зрозуміти, що вирішити цю проблему можна децентралізацією та федералізацією. Тільки тоді дві України зможуть співіснувати в рамках одного політичного проекту. Якщо б це зрозуміли раніше - могли б і Крим не втратити», - вважає він.

«Слава Богу, вдавалося обходитися без крові з 1991 по 2014 роки. У 2004 році також була боротьба двох частин країни. І тоді вже говорили - наступного Майдану цілісна Україна за жорсткої унітарної системи не переживе. Зараз пожинають плоди халатного ставлення до свого майбутнього», - зазначає політолог.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352