Конституційний суд визнав, що постанова Верховної Ради Криму «Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» не відповідає Конституції України.

Відповідне рішення оприлюднив голова КС Юрій Баулін, повідомляють «Українські новини».

Суд визначив, що, ухваливши відповідну декларацію, самопроголошена влада Криму порушила ст. 134 Конституції, згідно з якою Крим є невід'ємною частиною України.

Крім того, ухваливши цю постанову, Рада Криму порушила статті 2, 8, 19, 132, 133, 135, 137, 138.

Крім того, КС звернув увагу, що зазначене в декларації поняття «народи Криму» не визначено жодним українським або міжнародним правовим актом.

«Саме тому використання в декларації поняття «народи Криму», як узагальненого визначення громадян України, які проживають в АРК та Севастополі, є безпідставним і не відповідає Конституції України», - йдеться в рішенні суду.

Також зазначається, що право народів на самовизначення не повинно трактуватися як таке, що підриває територіальну цілісність держави.

Крім того, суд нагадує, що право на самовизначення жителів Криму було реалізоване ними під час голосування на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

Таким чином, суд постановив визнати неконституційною постанову про Декларацію про незалежність, а також визначив, що ця постанова втрачає чинність з моменту ухвалення КС відповідного рішення.

Водночас Баулін наголосив, що 2 суддів КС висловили щодо цього рішення окрему думку.

Нагадаємо, 11 березня Верховна Рада Криму затвердила Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

16 березня в автономії пройшов референдум, за підсумками якого 17 березня Верховна рада Криму ухвалила постанову «Про незалежність Криму». Україна і світове співтовариство назвали неконституційним і нелегітимним цей референдум.

20 березня Держдума ухвалила федеральний конституційний закон про входження Криму до складу РФ й утворення в країні нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

262