Якщо б Євросоюз відповідально ставився до України, то політичної кризи в нашій країні взагалі могло би не бути. Про це професор економіки Пауль де Грауве (Німеччина) заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у. За словами аналітика, з самого початку Брюссель уникав фінансової сторони підготовки угоди про асоціацію.

«Таке відчуття, що практично за безцінь хотіли отримати Україну як важливого політичного союзника, так і як ринок збуту. Економічна криза в ЄС триває, і для нього важливі будь-які ринки збуту. Європейська жадібність зрештою і підштовхнула Київ до рішення про європаузу, а не тільки підступи чиновників. Це не взаємовигідний діалог, якщо одна зі сторін явно прагне поменше дати і побільше отримати», - акцентував він.

І додав, що зараз європейська бюрократія тим більше не поспішає виділяти гроші Києву. «В Європі вважають, що Україна вже у них в кишені, адже агресія Росії об'єднує український народ. У Євросоюзі не думають про те, як його захистити, вони думають, який саме образ дій вигідніший у цій ситуації. Вигідніший та економніший», - уточнив фахівець.

Він повідомив, що буквально сьогодні чергові обіцянки Києву зробив Європейський інвестбанк, цього разу йдеться про 3 млрд євро.

«Це виділення суми планується аж до 2016 р. На всьому цьому фоні виникає питання: ну добре ще санкції проти РФ, але чому безпосередня фінансова підтримка така млява? Адже в ЄС є досить потужні інструменти, починаючи з Європейського механізму стабільності (ESM), а ситуація в Україні все-таки критична. Замість цього реальну допомогу знову намагаються підмінити обіцянками - щодо перспективи членства, наприклад. Якщо Брюссель так поводитиметься інфантильно, то остаточно втратить для себе українців, і ніякі Євромайдани вже не допоможуть», - підсумував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

677