Першопричиною викликів, що стоять сьогодні перед Україною, стали хронічні порушення прав людини на південному сході країни, а також протести, які відбуваються в Україні з листопада 2013 року. Про це, як передає кореспондент ForUmу, у ході брифінгу заявив асистент Генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович.

«Це, насамперед, надмірне вживання сили, катування, викрадення людей, свавілля під час затримання, вбивства. Судова влада має абсолютно чітко за цим стежити, необхідно знайти відповідальних за ці злочини», - сказав він.

Що стосується ситуації, яка існує сьогодні на південному сході України, то помічник генсека ООН висловив стурбованість загалом і зокрема вчорашніми подіями у Донецьку.

Крім того, скасування «мовного закону», на його думку, мало негативні наслідки і викликало стурбованість російськомовного населення в цьому регіоні.

Також він згадав про випадки насильства щодо представників російськомовних меншин, проте не зрозуміло, чи зазнавали вони цього насильства за етнічною чи політичною належністю.

Тим не менш, такі ситуації несистемні. «Важливо, що вони відбуваються і важливо не заганяти їх вглиб, а реагувати на них», - резюмував він.

Нагадаємо, на думку ООН, в Україні немає порушень прав людини, які потребують військового втручання іншої країни.

У МЗС РФ заявили, що Росія усвідомлює свою відповідальність за життя співвітчизників і громадян в Україні й залишає за собою право взяти людей під захист.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки і громадян, у тому числі російських, та військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1064