Лідери країн «групи семи» закликають Росію не підтримувати проведення референдуму про статус Криму, йдеться в заяві, поширеній в середу Білим домом.

«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії, США, президент Європейської Ради і президент Європейської комісії закликаємо Російську Федерацію припинити всі зусилля, спрямовані на зміну статусу Криму, що суперечить українському законодавству і порушує міжнародне право. Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити дії, спрямовані на підтримку проведення референдуму про статус Криму, який прямо порушує Конституцію України», - наголошується в заяві.

Лідери G7 наголошують, що такий референдум буде незаконним і що вони не визнають його результат. «Враховуючи відсутність належної підготовки та залякування за допомогою присутності російських військ, це буде (референдум. - Ред.) глибоко помилковий процес, який не матиме моральної сили. З усіх цих причин, ми не визнаватиме результати», - заявили вони, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, лідери Великої сімки заявили, що анексія Криму з боку Росії буде явним порушенням Статуту Організації Об'єднаних Націй; зобов'язань Росії в рамках Гельсінського Заключного акта; зобов'язань перед Україною відповідно до Договору про дружбу, співробітництво і партнерство від 1997 року, а також зобов'язання в рамках Будапештського меморандуму 1994 року. «На додаток до впливу на єдність, суверенітет і територіальну цілісність України, анексія Криму може мати серйозні наслідки для правового порядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав», - попереджають лідери G7.

«Якщо Росія піде на це (приєднання Криму. - Ред.), ми приймемо подальші дії - як індивідуальні, так і колективні», - підкреслюється в заяві.

Вони також закликають РФ до негайної деескалації конфлікту в Криму та інших частинах України, вивести свої війська з тим, щоб їхня чисельність в гарнізонах відповідала періоду до ескалації, розпочати прямі переговори з урядом України і скористатися міжнародним посередництвом таспостерігачами, щоб вирішити «будь-які законні інтереси».

«Ми, лідери G-7 , закликаємо Росію приєднатися до нас у спільній роботі щодо дипломатичного процесу для виходу з нинішньої кризи і підтримати прогрес суверенної, незалежної, всебічної та єдиної України», - йдеться в заяві.

Крім того, лідери Великої сімки нагадали Росії про рішення призупинити участь у будь-якій діяльності, пов'язаній з підготовкою зустрічі G-8 у Сочі, поки «вона не змінить курс і коли атмосфера стане такою, щоб G-8 здатен провести змістовне обговорення».

Як раніше повідомляв ForUm, 6 березня Верховна рада АРК перенесла референдум про статус Автономної республіки Крим з 30 на 16 березня й ухвалила рішення увійти до складу РФ.

7 березня виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ «Про припинення дії постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року №1702-6/14 «Про проведення загальнокримського референдуму».

7 березня, на розгляд Конституційного суду України надійшло конституційне подання в.о. Президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова щодо відповідності Конституції постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про проведення загальнокримського референдуму» від 6 березня 2014 № 1702-6/14, повідомляє прес-служба КСУ.

Верховна Рада України вимагає від парламенту Криму негайно переглянути своє рішення від 6 березня 2014 року про проведення 16 березня загальнокримського референдуму.

Міністр закордонних справ Швейцарії та голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер заявив, що в нинішній формі кримський референдум, запланований на 16 березня 2014 року, суперечить Конституції України і має бути визнаний незаконним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1051