Сьогодні, 12 березня, у Міністерство закордонних справ України був викликаний тимчасовий повірений у справах Російської Федерації в Україні Андрій Воробйов, якому була вручена нота МЗС України у зв'язку із заявою МЗС Росії від 11 березня щодо схвалення Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, повідомили Forum'у в Департаменті інформаційної політики МЗС.

Зокрема, у ноті зазначено, що українська сторона розглядає зазначене заяву МЗС Росії як пряме і неприкрите втручання Російської Федерації у внутрішні справи України, яке суперечить фундаментальним нормам міжнародного права та загальновизнаним принципам співіснування держав.

«Заява МЗС Росії не тільки грубо порушує вимоги пункту 7 статті 2 Статуту ООН, який закріпив заборону на втручання у справи, що входять у внутрішню компетенцію будь-якої держави», але і статті 2, 3, 4, 6 і 11 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року. Українська сторона категорично не згодна з оцінкою МЗС Росії про те, що рішення парламенту Криму «абсолютно правомірне». Не може бути абсолютно чи частково правомірним рішення, яке суперечить Конституції Автономної Республіки Крим, Конституції України та її національному законодавству, принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у Статуті ООН, Декларації Про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин держав відповідно до Статуту ООН 1970 року, Заключному акті НБСЄ/ОБСЄ 1975 року, положення інших міжнародних документів, включаючи заяву голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року, яка була одностайно підтримана всіма членами РБ ООН, тому числі і Російською Федерацією», - заявив він.

Нагадаємо, 11 березня Верховна Рада Автономної республіки Крим ухвалила Декларацію про незалежність АРК і міста Севастополя, повідомляє прес-центр Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

858