Президент України Віктор Янукович вимагає забезпечити кожну дитину з онкологічним захворюванням лікарськими засобами та виробами медичного призначення державним коштом своєчасно і в повному обсязі.

Про це заявив Уповноважений глави держави з прав дитини Юрій Павленко, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

«Насамперед, йдеться про проведення Міністерством охорони здоров'я своєчасних тендерних процедур закупівель медичних препаратів для недопущення переривання процесу лікування дітей, хворих на онко- та онкогематологічні захворювання через несвоєчасне постачання ліків. За цим процесом має бути жорсткий контроль й постійний моніторинг наявності ліків у регіонах», - підкреслив Павленко.

За його словами, повинна й надалі розширюватися номенклатура закупівель лікарських засобів, які найчастіше використовуються для лікування онкохворих дітей і трансплантації кісткового мозку та рекомендовані фахівцями у сфері дитячої онкології, а також удосконалюватися процедура реєстрації в Україні нових медичних препаратів, життєво необхідних для дітей.

Уповноважений Президента з прав дитини зазначив, що у 2014 році на лікування онкохворих дітей у державному бюджеті передбачено понад 395 млн грн, що покриє потребу в хіміопрепаратах, ліках і лабораторних реагентах. «Актуальним залишається питання забезпечення фінансування державним коштом препаратів супровідної терапії», - додав він.

При цьому Павленко зазначив, що витрати з державного бюджету на потреби онкохворих дітей в лікарських засобах за останні роки зросли всемеро - з 43 млн грн у 2010 році до 315 млн грн у 2013 році. «Ці заходи дозволили якісно поліпшити медичне забезпечення дітей, хворих на онкологію», - сказав він.

Одним із важливих завдань залишається запровадження сучасних високотехнологічних стандартів лікування онкології у дітей, зокрема трансплантації кісткового мозку від несімейного донора, підкреслив Павленко.

«Глава держави зобов'язав уряд завершити будівництво нового корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», який буде оснащений необхідним медичним обладнанням для проведення трансплантації кісткового мозку від несімейного донора», - сказав Павленко. Він зауважив, що саме через відсутність можливості проводити такі операції у вітчизняних клініках українські діти змушені звертатися по допомогу до закордонних, шукаючи підтримки благодійників на дорогі операції.

Крім того, додав Уповноважений Президента, для подальшого розвитку галузі дитячої онкології необхідно: вдосконалити систему діагностики; увідповіднити з європейськими стандартами систему підготовки медичних працівників; створити програми реабілітації онкохворих дітей; забезпечити соціальний супровід сімей з онкохворими дітьми; розвивати міжнародну співпрацю.


Глава держави висловлює подяку волонтерам і благодійникам, які допомагають рятувати життя онкохворих дітей, і наголошує на важливості подальшої співпраці медичних закладів та профільних державних інституцій з громадськістю в інтересах дітей, підкреслив Павленко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237