Для відновлення зростання економіки Україні потрібно відновлення інвестиційного попиту. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, радник глави НБУ Валерій Литвицький заявив під час прес-конференції.

За його словами, передумови для цього сформовані відновленням зростання ВВП у IV кварталі 2013 р.

«Рецесія в основному вичерпалася і тепер може змінитися підйомом. А як буде насправді, ми побачимо за результатами І кварталу. Якщо вони будуть позитивними, то в другому півріччі може сформуватися висхідна тенденція. Шанси на це цілком реальні», - сказав фінансист.

Він додав, що зниження ціни на імпортний газ помітно послаблює загальну вартість вітчизняного імпорту і тим самим підкріплює поточний рахунок платіжного балансу. «У свою чергу, фінансовий рахунок балансу повинен отримати підтримку через залучення коштів з Росії, Китаю, а також через прямі іноземні інвестиції», - уточнив Литвицький.

При цьому важливою залишається макроекономічна роль Нацбанку, акцентував експерт. «Регулятор ефективно підтримує економіку за рахунок стабільності гривні та підтримання ліквідності банківської системи. Так, у 2013 р. НБУ багато в чому пом'якшив негативні ефекти торгових конфліктів з РФ, побоювань нової хвилі світової економічної стагнації та інших зовнішніх факторів», - сказав Литвицький.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214