Ескалація політичного конфлікту загрожує катастрофічними наслідками для економіки. Таку думку висловив керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди Валерій Кучерук.

«Якщо про події в країні судити об'єктивно, то, думаю, як противники, так і прихильники влади погодяться, що ескалація конфлікту в Україні однозначно шкодить її економіці, - вважає він. - Хто не вірить, може проаналізувати економічні показники Туреччини та інших країн, в яких нещодавно відбувалися схожі події».

За словами експерта, збиток, завданий економіці Туреччини у результаті масових протестів у середині 2013 року, оцінюється в 9 млрд. дол. «А в грудні минулого року ескалація політичного конфлікту, що супроводжувалася хвилею вуличних протестів, продовжилася, що призвело до рекордно різкого падіння національної валюти (турецької ліри) і зниження іноземних інвестицій в економіку країни, - зазначив він. - Згідно з даними Центрального банку Туреччини, тільки в період з 13 по 20 грудня 2013 року іноземці зменшили свої інвестиції в цінні папери Туреччини на 532 мільйони доларів, скоротивши загальний обсяг вкладень до рівня тримісячного мінімуму - 53,8 мільярда доларів. А за тиждень до цього обсяг чистих продажів турецьких облігацій склав 1,38 мільярдів доларів. Зазначу, що ще у травні 2013 року вкладення в облігації з боку нерезидентів Туреччини досягали 72 мільярдів доларів».

Політолог вважає, що приклад Туреччини, а також інших країн, в яких відбувалися схожі події, «має стати уроком для всіх сторін конфлікту в українському суспільстві». «З точки зору економіки, протести в Україні розпочалися в дуже невдалий момент - Нацбанк не допустив зниження курсу гривні, а інфляції практично не було, - підкреслив він. - Тому обидві сторони конфлікту - як опозиція, так і влада - повинні чітко розуміти, до яких катастрофічних наслідків для економіки України може призвести його ескалація».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128